TOM SAWYER

Çocuk ve macera kelimelerini yakıştırıyorum. Macerasız çocukluk eksik hissettirir muhtemelen ileriki yaşlarda. Hemen hemen hepimiz küçük yaşlarda, en ufak bir olayı bile kendi içimizde dramatize edip macera yaşarız . Canımız daha çok şeker ister ve annemizden gizli o şekerleri yemek bizim için bir maceradır. Bazen de hayali arkadaşlarımız, bir oyuncağımız veya rüyalarımız bize eşlik eder bu yolda. Hayal dünyamız o kadar büyüktür ki macera yaşamamak için hiçbir nedenimiz yoktur. Ki dönüp baktığımızda bir gülümseme alır bizi. İyi ki çocukluk diye bir dönemimiz var, değil mi ama!

Tom Sawyer tüm bu çocuklukları yüksek dozda yaşamış, dürüst olmaya çalışan, enerjik, arkadaş canlısı bir çocuk. Aklına bir fikir çalınıyor ve kurguyu hemen yapıp korkusuzca harekete geçiyor. Başından türlü türlü olaylar geçiyor. Ders alıp yoluna ve maceralarına devam ediyor. Ders almak demişken şunu da belirtelim: Bazen hırsızlık sayılabilecek eylemlerde bulunuyor ama bu yaptıklarını düşününce doğru olmadığı kararına varabiliyor. Bir daha aynı hatayı yapmayacağına dair sözler veriyor kendi kendine.
    Aklını kullanarak kendisine ceza olarak verilen işi arkadaşlarına elma karşılığında yaptırabiliyor. Tanık olduğu bir olay karşısında bir çocuk olmasına ve biraz da korkmasına rağmen suçsuz olan taraf için şahitlik edebiliyor. Bir çocuk için zor ama cesaretli olmak Tom Sawyer demek zaten. Herkesin yapamadığını yapmak ise çoğu zaman kahramanlık sayılır.

   İşte yaşam da böyledir çocuklar bazen; zordur ama doğru olanı yapınca gerçek bir kahraman gibi hissedersiniz kendinizi.

    Bazen kendimizin bazen de çevremizdekilerin kahramanı olabiliriz. Hayat bir macera madem ki yaşayalım hep beraber. Hep beraber diyorum çünkü tek başına olunca pek tadı olacağını sanmıyorum. Zaten Tom Sawyer da bunu kitabımızda deneyimliyor. Sevdiklerimizle paylaşınca her şey daha anlamlı. Bir filmde maceracı kahraman, “Mutluluk sadece paylaşılınca gerçektir!” diyordu mesela.

Yer yer resimlemeler, sevimli kapak tasarımı ve yormayan puntosuyla on bir yaş ve üstü çocukların rahatlıkla okuyabileceği bir kitap. Çocuklarla beraber okuyup hangi eylemin sonucunun canımızı yakıp yakmayacağı hakkında beyin fırtınası yapabiliriz sonrasında.

     O zaman yaşasın mutluluk, macera ve paylaşma! Sevgi ve macerayla kalın çocuklar.





Tom Sawyer
Yazar: Mark Twain
Uyarlayan: Bülent O. Doğan
Resimleyen: Bahadır Barış Özsoy
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes