ŞAŞKIN ŞİİRLER

                                                         

    Şaşkın Şiirler kitabı 6-10 yaş için hazırlanmış, sevimli mi sevimli bir kapak tasarımı ile ilk bakışta bize uzak gelse bile göz kırpan kitaplardan olmuş.Çocukların okurken çeşitli duygular arasında gezip dolaşmasını sağlayan, mevsimsel gezintilerden yollara bir çok kavramı da ele almasıyla zengin içerikli bir kitap. 
    Şiirin çocuklar için ayrı bir kategoriye ayrılması gerektiği veya gerekmediği konusu kimi araştırmacılar için tartışma konusu. Çocuk şiiri mi denmeli, çocuklar için şiir mi denmeli?
Nitekim çocuklar için yazılan çoğu şiir yetişkinler tarafından zevkle okunduğu gibi yetişkinler için yazılan bazı şiirleri de çocuklar rahatlıkla okuyabilmektedir.
Ancak bu kitapta da görülebileceği üzere çocuk şiirlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.Mesela düşüncelerin sade ve bütünlük içerisinde verilmesi, biçimsel olarak cümlelerin kısa ve cümle düzeninin kurallı olması gibi bir çok noktaya çocuğun gözünden bakarak dikkat edilmelidir. Aksi durumda çocuk anlamadığı ve günlük deneyimlerini bulamadığı şiirden çabuk sıkılıp uzaklaşabilir.
Tartışmalar edebiyat dünyasında hep vardı ve hep olmaya devam edecektir.Olmalıdır da.
   Bana kalırsa çocuk şiiri ifadesi daha anlamlıdır.Uzmanlar bilirler ki çocuklar her döneminde ayrı bir gelişimsel tablo ile devam ederler büyümeye.Hal böyleyken çocuk şiirleri her gelişimsel dönem için biçim ve içerik açısından değişecek demektir.Çocuk şiirleri kendi içerisinde bile yaşına ve gelişim tablosuna göre değişkenlik gösterirken yetişkin şiiri ile elbette ayrılmalıdır.Bu bağlamda kitabımızda şairlerimizin yaş aralığına uygun dil ve biçim kullanarak şiiri çocuklara sevdirmeye özen gösterdikleri aşikardır.
   Kitapta dizeler arasındaki ahenge biraz daha ağırlık verilebilirdi.Yazı puntosu ve yer yer resimlemeler ile dikkat çeken kitap,elbette biz yetişkinlerin de okuyabileceği bir kitap.Zaten çoçuğa kitap okutturulmaz, çocukla beraber kitap okunur.Şiir kitabıysa bu okunan kitap, arkada bir fon müziği ile seslendirilebilir, mimik hareketleri ile desteklenerek çocuğun ilgisi çekilebilir, çocuğun şiir hakkındaki duygu ve düşünceleri alınabilir...

Şiir ve çocuk sevgiyle.



Şaşkın Şiirler
Yazar:Mavisel Yener-Aytül Akal
Resimleyen:Murat Sayın
Yaş: 6-10 yaş 

Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes