YAŞLI DUL KADIN VE PAPAĞAN


         
        
              

    Kitap,yaşlı dul bir ayakkabı tamircisi olan Bayan Gage ve bir papağanın 'iyilik’ kavramı üzerine kurgulanmış hikayesinden oluşmuş.Tanıdık iyilik hikayelerine benzemesinin yanı sıra Virginia Woolf,hayvan sevgisiyle iyilik  arasındaki bağı somutlaştırarak okuyucuyu bir çırpıda etkileyebilmiş.
    Kardeşlik bağı pek güçlü olmayan abisini kaybettiğine dair aldığı posta ile ondan kalan miras için yola koyulan bayan Gage'nin başından geçen hikayenin örgüsü sürükleyici nitelikte.
   +8 yaşa hitap eden kitap gelişim düzeyine uygun dili ve yazı puntosuyla beraber ilgi çekici resimlemeyle bir bütünlük oluşturmayı başarmış.Her çocuk kitabı gibi yetişkinlerin de dünyalarına almaları gereken bir kitap.

   Siz,size anlatılan birini anlatıldığı gibi mi tanırsınız yoksa sıfırdan tanımaya mı çalışırsınız?

    Kitapta Bayan Gage ile papağanın ilk karşılaşma anı bana yukarıdaki soruyu sordurdu.Papağanın huysuz bir kuş olduğundan yakınan kasabanın yaşlı kadını Bayan Ford'un kapıyı açmasıyla papağanla karşı karşıya gelen Bayan Gage,Bayan Ford'un anlattıklarına bakmadan papağan ile iletişime geçiyor.''Belki mutsuzdur veya aç olabilir.''diyor Bayan Gage.Fakat Bayan Ford tekrar sadece huysuz olduğunu dile getiriyor.

    İşte Bayan Gage ve papağanın dostluğu böylece başlıyor ve Bayan Gage yanında getirdiği kutusundan şeker alarak papağana verirken çok nazik bir sesle ona zarar vermeyeceğini ve bir kuşun mutlu olabileceği kadar onu mutlu görmek istediğini söylüyor.

    Hikayenin sonunda hem bir hayvan dostluğu hem de maddi kazanç elde edilse de bir hayvanın başını okşamak her zaman maddi bir yoksulluktan kurtarmaz belki ama manevi yoksulluktan kurtaracağı neredeyse kesindir.

    Somut işlemler döneminden çıkıp soyut işlemler dönemine giren +8 yaş çocuğu,bugüne kadar sadece beş duyu organıyla algılayabildiğini anlamlandırabilirken bu  yaştan itibaren sevgi,iyilik,paylaşmak vs. gibi soyut kavramları da anlamaya adım atmış olduğu için bu anlamda ilgili yaş grubunun severek okuyabileceği bir kitap olmuş.

    Her çocuğa önce sevgi ve iyilik sonra da kitap diliyorum.Çocuklarınızla beraber keyifli okumalar.
 

                                             
Yaşlı Dul Kadın ve Papağan
Yazar:Virginia WOOLF
Çeviri:Evren Jülide KOÇ 
Resimleyen:Abdülkadir TAMER-Rıdvan BAĞIŞ 
Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes