BALİNA İLE MANDALİNA


BALİNA İLE MANDALİNA
            Balina ile Mandalina Fazıl Hüsnü Dağlarca'nin 7-9 yaş aralığı için yazdığı öykü tadında bir şiir kitabıdır.Okurken bunu çok rahatlıkla hissedeceğim.
            Balinadaki gönüllerin eline geçmesi.Onu bu halde bırakmayacağınız Balinanın gönlü el vermez.Balina, Mandalina'yı korumasına alıp yaşadığı yerlere yani çok yakın iki dost olurlar.Biri denizlerin kocaman hayvanı, öbürü sıcak denizlerin küçücük bitkisi.

''Bu ikisinin dostluğu mümkün olabilir mi?'' diye düşünebilirsiniz ama kitabı okuyunca bu dostluğa hak vereceksiniz.Bizim için de aynı şey geçerli değil midir? Bazen birisiyle ilk tanıştığımız zaman ön yargılı olabiliyoruz.Hayatta anlaşamayız dediğimiz bazı insanlarla gün gelir çok iyi dost oluruz.İşte birbirine uzak görünen Balina ile Mandalina'nın dostluğu da böyle ders niteliğindedir adeta.
Balina'nın vatanına yani soğuk denizlere vardıkları zaman Balina buranın soğuk olması sebebiyle Mandalina'ya uygun olmadığını görür.Bu duruma içi elvermez ve onu evine götürmek için birlikte tekrar yola koyulup sıcak denizlere yol alırlar.
“Düşündüm ki uykun sürerken
Buralar sana göre değil
Ayrılmak istemem ya
Ülkesine götüreceğim Mandalina'mı.
Üşümesi bitsin diye
Senin mutluluğunu
Senden çok seviyorum diye.
İster misin?”
                        Sevgiyi bu kadar güzel bir şekilde anlatan bir kitaba daha önce rastladım mı? Hatırlamıyorum.İşte bu kitapta sevgiyi, dostluğu, fedakarlığı iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
            Kitabımızın baskı kalitesi çok iyi.Özellikle sayfa yapısı ve düzeni çok hoşuma gitti. Cümleler sade ve çocukları sıkmayacak uzunluktadır.Hitap ettiği yaş aralığını (7-9 yaş) düşününce resimlemerin biraz daha renkli ve daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.O konuda biraz yetersiz kaldığını söyleyebilirim ama genel olarak baktığımızda muhakkak okunması gereken  bir kitap.

Yazar                : Fazıl Hüsnü Dağlarca
Resimleyen      : Mustafa Delioğlu
Yayınevi           : Yapı Kredi Yayınları



Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes