NOKTA

            
 Bir nokta bir insanı nereye götürür bilemeyiz ama Vashti’yi çok güzel bir başlangıca ulaştırdığı kesin. Peki, sadece bir “nokta” bu başlangıca nasıl bir yol oldu? Hadi  kitabımızı inceleyelim. 

    Hikayemiz, öğretmen tutumlarının çocuğun öz güveni üzerindeki olumlu etkilerini yalın bir şekilde ele alıyor. Bu kadar sade bir hikayeyle iletişimin öneminin bu denli güzel vurgulanması beni çok mutlu etti doğrusu. Bu yüzden bu kitabı sizinle de paylaşmak istedim. Hikaye 7-8 yaşlarında bir çocuğun etrafında şekilleniyor. Bu çocuk kahramanımız Vashti... 

   Vashti hiç resim yapamadığını düşünen bir çocuktur.  Öğretmeni onu kağıda küçük bir nokta çizmesi için cesaretlendirir ve Vashti’nin kendi yeteneğini keşfetme serüveni  böyle başlar. Önce küçük bir nokta yapar. Sonra daha güzel noktalar yapabileceğini düşünür ve yaratıcılığını kullanarak çeşit çeşit resimler yapar. O küçücük nokta kocaman bir sergiye dönüşür.

   Bilmeliyiz ki; her çocuğun içinde keşfedilmeyi bekleyen yetenekleri vardır. Vashti’nin öğretmeni bunun farkında olarak öğrencisinin yaratıcı gücünü dışa vurması için onu destekliyor. Bu desteğin sonucunda Vashti yeteneğini keşfediyor. Hatta keşfetmekle kalmayıp başka çocuklara da yol gösteriyor. 

   Kitap biz yetişkinler için de çok güzel iletiler barındırıyor aslında. Tutumlarımızla bir çocuğun kendisini fark etmesini, yaratıcılığını ortaya koymasını sağlayabiliriz.  Bu noktada Peter H. Reynolds Vashti’nin öğretmeni üzerinden  “öğretmen tutumları ve doğru yaklaşımlar” ile ilgili bize güzel bir bakış açısı sunuyor. 

  Görseller sulu boya tekniği ile resmedilmiş. Resimleme olabildiğince sade ve her sayfada tek bir noktanın odağında toplanıyor. Reynolds çizimleriyle bize, küçücük görünen “noktaların” aslında ne kadar önemli olabileceğini vurgulamak istemiş sanki. 

   Kitabı okumaya başlarken yazarın bu kitabı matematik öğretmenine ithaf  ettiğini gördüm. Onun da Vashti gibi cesaret aldığı bir öğretmeni varmış belli ki. Bu  hayatımızın bir “noktasında” birilerinin izinin kaldığının  bir göstergesi aslında.  Bu noktada Peter H. Reynolds'ın öğretmenine biz de bir teşekkür borçluyuz sanki. Öğrencisine resim yapması için o cesareti vermeseydi ne bu güzel kitabı ne de bu kitapla yaratım cesareti bulan -bulacak olan- çocukların eserlerine şahit olamayacaktık belki de...   

   Kitabımızı bu  güzel konusu ve resimlemesiyle 4 yaş üzeri tüm çocuklara ve yetişkinlere tavsiye ediyorum. Yaşamlarımıza fark katan insanlarla karşılaşmak dileğiyle...

Dipçe: 2009'dan bu yana  her sene 15 Eylül'de  Dünya Nokta Günü Peter H. Reynolds'ın "Nokta" adlı kitabından ilham alınarak kutlanılıyor.Bir öğretmenin kitabın yayın tarihinden altı yıl sonraki basılış gününde, öğrencilerine yaratıcılık cesareti aşılamak için Nokta'yı dağıtmasıyla akla gelmiş bu fikir. Önce başka sınıflara, okullara sıçramış Sonra, kütüphanelere, müzelere yayılarak dünyaca kutlanan bir güne dönüşmüş.


Yazar: Peter H. Reynolds
Çizer: Peter H. Reynolds
Çeviri: Oya Alpar
Yayınevi: Altın Kitaplar

Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes