FARKLI AMA AYNI

  Bazen çocuklarla konuşurken kendimizi ifade etmekte zorlandığımızı düşündüğümüz konular olur. Onlar o doyumsuz merakları ve bilhassa kendilerine farklı gelene duydukları ilgi ile çevrelerini keşfederken sordukları sorularla bizi de bu dünyanın içerisine çekerler. :) Peki nasıldır 'farklı' olan?  Ne anlatır bize? Ne ister bizden?  Feridun Oral hem yazadığı hem de resimlediği bu öyküde tam da bu konuya değinmiş. Ve bunu doğduğu andan itibaren ön bacakları tutmayan bir keçiye onun için dallardan ortez yapan bir çobanın merhametiyle anlatmış.
   Hikayede söz konusu farklılığın bir "engel" olması ve çobanın bu dezavantajlı duruma keçiyi sürüden ayrı tutmak yerine çözüm üretmesi tam bir olumlama aslında. Çocukların özel gereksinimli bireyleri tanıması, varlıkların farklılıklarının aslında onları ayırmadığı (aynı yaşamsal haklara sahip oldukları mesela)  duyarlılık arttıran bir hikaye yazmış yazar. Ve en sevdiğim kısmı  yardımlaşmanın farklı olmanın kötü yanlarını tolere edebileceği sonucuna varmamız.
 Resimlemesi de hikaye kadar sade ve güzel. Yazar hikayede benimsettiği o pozitif bakış açısını resimlemeyle desteklemiş ve  çocuklarımıza özel gereksinimli bireylere  ilişkin duyarlık kazandırabileceğimiz  bu muhteşem kaynağı oluşturmuş. Bu kitabın alt yaş sınırını,  ‘farklı’ ve ‘aynı’ kavramlarını özümsemiş okuyucu olarak belirlemenin daha doğru olacağını düşündüm. Çocuklar çevremizdeki ‘farklı’ nın varlığını ne kadar erken fark ederse o kadar iyi… Sonraki kitaplarda buluşmak dileğiyle..

Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes