PÜSKÜLLÜ DEVE





PÜSKÜLLÜ DEVE
            “Püsküllü Deve” Latif adında küçük yoksul bir çocuğun oyuncakçı dükkanında gördüğü oyuncak deveye sahip olma isteğini ve onunla hayalinde yaptığı arkadaşlığı anlatır.
Latif ile Babası yoksulluktan köydeki evlerini bırakıp Tahran’a yerleşirler.Latif’in babası bir el arabası alıp sebze satmaya başlar ve zor da olsa geçimlerini sağlamaya başlarlar.Tabi Latif’in de babasına yardımcı olduğu zamanlar vardır. Zamanla Latif Tahran da bazı arkadaşlar edinir ama bunların bir kısmı “kötü çocuklar”dan oluşuyor. Bu çocuklarda tıpkı Latif gibi yoksuldurlar.
Latif ile arkadaşları zaman zaman oyuncakçı dükkanının önünden geçerken uzun uzun oyuncaklara bakıyorlardı.Bir gün dükkan sahibi bu yoksul arkadaşları dükkanının önünde durduklarını fark eder. Onların görünümlerinden yola çıkarak onlara dilenci muamelesi yapıp azarlamıştı.Bu durum Latif ile arkadaşlarının hiç hoşuna gitmez ve sert bir şekilde tepki verirler. “Bütün çocuklar sevgiyi hak etmiyor mu? İster dilenci ister sokak çocuğu olsun, ister zengin ister fakir olsun. Onların dış görünümleriyle değil sadece çocuk oldukları için sevmemiz gerekmez mi?” Çocuklar arasında buna benzer ayırımlar yapıldığında kötü etkilenebileceklerini bilememiz gerekir.Samed Behrengi satır aralarında bunu bize fazlasıyla hissettiriyor.
Yaşamının bu ağır yükü altında küçük kahramanımız Latif’i teselli eden ve sevindiren tek bir şey vardır: Her akşam oyuncak dükkanının önünde oyuncak deveyle buluşup konuşması ve hayali maceralara atılmasıdır. Bir gün oyuncak devenin satıldığını görünce Latif adeta yıkıma uğrayacaktır.
Kitap hikayesi ve satır aralarında verdiği mesajlarla başarılı bir şekilde hazırlanmıştır ama olumsuz bulduğum birkaç noktaya da değinmek istiyorum:Kitapta bazı yerlerde tasvip etmeyeceğimiz konuşma ve davranışlar meydana gelmektedir. Zaten yazarımız da “kitaptaki çocuklara benzemeye kalkışmayın” diye küçük bir uyarıda da bulunmaktadır.Bu yüzden kitabı okuyacak olan çocukların bir yetişkinle beraber okumasını ya da okuduktan sonra kitabı okuyan bir yetişkinle kitap hakkında fikir alışverişinde bulunup tartışmasının daha sağlıklı olacağının kanaatindeyim. Bir yetişkin denetiminde olmak şartıyla 9 yaş ve üzeri herkese tavsiye edebilirim.

Yazar              : Samed Behrengi
Yayıncı           : Can Çocuk
Çeviren          : Deniz Canefe
Resimleyen    : Mustafa Delioğlu



Share:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için önemli..

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes